Субота, 20.04.2024, 06:56
Історія та гуманітарні дисципліни
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » 2009 » Червень » 4 » Науковці закликають не відмовлятися від вивчення історії України у вишах
Науковці закликають не відмовлятися від вивчення історії України у вишах
21:20
Науковці закликають не відмовлятися від вивчення історії України у вишах
час публікації: 3 червня 2009 р., 18:30

Вітчизняні науковці-історики закликають Міністерство освіти і науки відмовитися від намірів замінити вивчення історії України у вищих навчальних закладах курсом "Історія української культури"

Вітчизняні науковці-історики закликають Міністерство освіти і науки відмовитися від намірів замінити вивчення історії України у вищих навчальних закладах курсом "Історія української культури".

Про це на прес-конференції заявив доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України та зарубіжних країн Київського національного лінгвістичного університету Юрій Терещенко передає УНІАН.

За його словами, вивчення повноцінного курсу вітчизняної історії у ВНЗ є для сучасної молоді чи не єдиним джерелом адекватних уявлень про історичне минуле українського народу, а його ліквідація завдасть серйозної шкоди нашій державності.

Професор нагадав, що за часів СРСР історію України взагалі не вивчали, натомість був повноцінний курс історії КПРС, завдяки якому вдавалось виховувати молодь у потрібних правлячому тоді режиму світоглядних традиціях. "Українська держава, нажаль, не зрозуміла цієї ролі вивчення історії", - додав він.

Окремо Терещенко звернув увагу на поспішність, з якою Міносвіти прагне запровадити нововведення уже з наступного навчального року. Він підкреслив, що сьогодні немає ні підручників, ні програм, ні підготовлених фахівців для вивчення історії української культури.

Професор кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки КНУ ім.Т.Шевченка Ярослав Калакура, зі свого боку, спростував твердження про відсутність потреби у вивченні історії України у ВНЗ у зв’язку із ніби-то достатнім рівнем знань, що отримуються студентами у середніх навчальних закладах.

Він підкреслив, що середня освіта вивчає історію окремих подій, історичні дати, часто не пов’язані між собою. Натомість у вищій школі застосовується проблемно-концептуальний підхід викладу історичного процесу, за якого студенти осмислюють події в комплексі, оцінюють їх і формують власне розуміння минулого.

Калакура зауважив, що сьогодні, коли суспільство розколоте внаслідок різного трактування спільного історичного минулого, відміна вивчення історії України у ВНЗ може стати фатальної помилкою. Він звернув увагу на Російську Федерацію, де прийнято рішення про створення на державному рівні комісії із захисту історичного минулого, зауваживши, що такими своїми рішеннями МОН "фактично ліквідовує" історію власної країни.

Доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови НаУКМА Лариса Масенко звернула увагу на відсутність самої концепції української культури та нукової бази культурології, без яких неможливе вивчення історії української культури як такої. При цьому, зауважила вона, в рамках історії України вивчаються також історія мистецтва, літератури тощо, тобто того, чим МОН має намір наповнити новий курс.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії НаУКМА Юрій Мицик зазначив, що в більшості розвинених країн світу історія держави є обов’язковим предметом у ВНЗ, оскільки її вивчення дозволяє передавати молоді досвід минулих поколінь. На його думку, у рамках курсу історії української культури стає незрозумілим, яким чином студентам розповідати про Голодомор 1932-33 років, гетьмана Мазепу, ОУН-УПА тощо.

За роки Незалежності, підкреслив Мицик, напрацьовано методики викладання історії України, наукову базу, підручники, а запровадження нового курсу вимагатиме певного часу для підготовки до його повноцінного вивчення, у тому числі й викладачів, оскільки предмети суттєво відрізняються. За його словами, "не можна змусити футболіста грати в регбі – хоча бігають і там, і там, гра зовсім інша".

Крім того, за словами науковців, керівництво Міносвіти попри обіцянки не провело консультацій з фахівцями перед прийняттям рішення про заміну вивчення історії у вищій школі.

У зв’язку з цим, вчені-історики створили ініціативну групу і написали відкритий лист проти вилучення із системи вищої освіти курсу історії України до керівництва держави за підписом багатьох своїх колег з усіх регіонів України. Лист направлено Пезиденту України Віктору Ющенку, прем’єр-міністру Юлії Тимошенко та голові Верховної Ради Володимиру Литвину, а також копію – міністру освіти Івану Вакарчуку.

Науковці вважають, що доки відповідного наказу міністра немає, ситуацію можна змінити. На їхнє переконання, доцільно внести зміни в програми вивчення історії України у ВНЗ, але не відміняти повністю весь курс.

Як повідомлялось, на розширеній підсумковій колегії МОН 2 квітня Вакарчук виступив з доповіддю, у якій вказав на доцільність заміни "вузько спрямованого" обов’язкового у ВНЗ курсу "Історія України" курсом "Історія української культури". При цьому він зауважив, що під словом "культура" слід розуміти не лише мистецьку діяльність чи літературну творчість, а й культуру політичну, релігійну, військову та наукову.

У свою чергу міністр освіти і науки Вакарчук наголошує, що на сучасному етапі вищі навчальні заклади України переходять у режим максимальної економії витрат.

На засіданні колегії констатували, що Міносвіти у 2008 році в умовах економічної нестабільності повністю виплатило заробітну плату та стипендії, виділило кошти на оздоровлення студентів і викладачів, поліпшення умов проживання, дозвілля студентів. Аналогічно і в 2009 році - щомісяця МОН вчасно фінансує всі передбачені бюджетом видатки на освіту.

У 2009 році на розвиток закладів та установ освіти і науки системи МОН державним бюджетом передбачено 13 млрд грн (у 2008-му було понад 11 млрд), у тому числі на вищу освіту - майже 7 млрд грн. У зв'язку з чим Вакарчук висловив сподівання, що всі ці кошти надійдуть у повному обсязі, а інфляція їх не знецінить.

Джерело http://newsru.ua/ukraine/03jun2009/history.html

Переглядів: 2121 | Додав: chilly | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн усього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024