Вівторок, 23.04.2024, 15:17
Історія та гуманітарні дисципліни
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » 2009 » Липень » 10 » НАКАЗ № 642 від 09.07.2009р. Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента
НАКАЗ № 642 від 09.07.2009р. Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента
09:41
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
№ 642 від 09.07.2009р.

Про організацію вивчення гуманітарних
дисциплін за вільним вибором студента

На виконання пункту 2.6 рішення колегії Міністерства освіти і науки «Мета реформ у вищій школі – якість і доступність освіти» від 2 квітня 2009 р., протокол № 4/1-4, рішення колегії Міністерства освіти і науки «Про вдосконалення нормативної частини змісту підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра (спеціаліста медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) від 25 червня 2009 р., протокол №7/7-4, враховуючи результати широкого громадського обговорення питань гуманітарної підготовки у вищій школі та з метою організації вивчення дисциплін циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки за вільним вибором студента («вільної траєкторії» студента),
НАКАЗУЮ:
1. Керівникам вищих навчальних закладів, головам робочих груп з розроблення галузевих стандартів вищої освіти, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (Удод О. А.), департаменту вищої освіти (Болюбаш Я. Я.) при розробленні освітньо-професійних програм та навчальних планів підготовки бакалаврів (спеціалістів медичного та ветеринарно-медичного спрямувань), починаючи з прийому 2009 року:
1.1. Встановити перелік нормативних дисциплін гуманітарної та
соціально-економічної підготовки для бакалаврів (спеціалістів медичного та
ветеринарно-медичного спрямувань) усіх напрямів (спеціальностей) та їх обсяги:

–Українська мова (за професійним спрямуванням) – 3 кредити ECTS;
– Історія України – 3 кредити ECTS;
– Історія української культури – 2 кредити ECTS;
– Іноземна мова – 5 кредитів ЕСТS;
– Філософія – 3 кредити ECTS.

При цьому загальний обсяг навчального часу дисциплін гуманітарної та соціально-економічної підготовки для бакалаврів (спеціалістів медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) для фізико-математичних, природничих та технічних напрямів повинен становити 24 кредити ECTS; для гуманітарних і соціально-економічних напрямів – 36 кредитів ECTS.
Припускається відхилення обсягу відведеного навчального часу на вивчення кожного циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки, математичної та природничо-наукової підготовки і професійної та практичної підготовки в межах 2 кредитів ЕСТS.
У разі, якщо дисципліни, що входять до переліку нормативних, є профільними для відповідного напряму підготовки (спеціальності), то вони вилучаються з нього з відповідним збільшенням обсягу часу на професійну та практичну підготовку.
1.2. Проводити підсумковий контроль з нормативних дисциплін гуманітарної та соціально-економічної підготовки у формі екзамену, з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» - державного екзамену.
1.3. Віднести решту часу циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки до вибіркової частини змісту освіти. Вибіркові дисципліни надавати студентам на вибір з переліку, який пропонує вищий навчальний заклад. Запропонований студентам перелік має містити не менше 20 навчальних дисциплін. Встановити мінімальний обсяг вибіркової дисципліни, як правило, 2 кредити ЕСТS.
Визначити мінімальну чисельність студентів у групі з вивчення вибіркової дисципліни - 25 осіб.
1.4. Організувати навчальні заняття з фізичного виховання в обсязі чотирьох годин на тиждень як позакредитну дисципліну. Для студентів
першого-другого курсів фізичне виховання планувати в аудиторне
навантаження студентів, яке не може перевищувати 30 годин на тиждень.
Для студентів старших курсів фізичне виховання проводити у формі
секційних занять.
1.5. Передбачити вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності
(безпека життєдіяльності, основи охорони праці)» в циклі нормативних
дисциплін професійної та практичної підготовки в обсязі 2 кредитів ЕСТS.
1.6. Рекомендувати вивчення іноземних мов понад встановлений
нормативний обсяг у формі факультативних занять.
2. Головам робочих груп з розроблення галузевих стандартів вищої освіти привести зміст освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів у відповідність до вимог цього наказу та забезпечити їх затвердження до 1 грудня 2009 року.
3. Департаменту вищої освіти (Болюбаш Я. Я.) спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти (Удод О. А.) впродовж 2009/2010 навчального року провести науково-методичні наради, семінари з питань запровадження нового змісту гуманітарної та соціально-економічної підготовки у вищих навчальних закладах.
4. Керівникам вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку бакалаврів:
4.1. Привести робочі навчальні плани першого курсу на 2009/2010
навчальний рік у відповідність до цього наказу з наступним корегуванням
навчальних планів до 1 лютого 2010 року.
4.2. Забезпечити розроблення навчальних, робочих навчальних
програм, методичних та організаційних матеріалів для забезпечення
вивчення вибіркових дисциплін гуманітарної та соціально-економічної
підготовки.
4.3. Забезпечити методичну підтримку та організаційний супровід
процесу вільного вибору студентами вибіркових гуманітарних та соціально-
економічних дисциплін шляхом їх попереднього ознайомлення з
програмними матеріалами, проведення оглядових лекцій та консультацій.
4.4. Вжити організаційних заходів для збереження кадрового потенціалу кафедр, які забезпечують викладання гуманітарних та соціально-економічних дисциплін, зокрема шляхом створення умов для перепідготовки та підвищення кваліфікації викладачів цих кафедр.
4.5. Проводити перезарахування вибіркових дисциплін циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки за рахунок фактично вивчених дисциплін цього циклу в разі поновлення, переведення студента, допуску до занять після завершення академічної відпустки або зарахування для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра на базі молодшого спеціаліста за скороченим терміном навчання.
4.6. Дозволити затвердження навчальних планів підготовки бакалаврів
без розподілу на нормативну та вибіркову частину змісту освіти в порядку, передбаченому пунктом 1 наказу Міністерства освіти і науки України від 5 грудня 2008 р. № 1107 у разі відсутності затверджених освітньо-професійних програм.
5. Встановити, що до 1 лютого 2010 року ліцензування та акредитація напрямів (спеціальностей) проводиться за наявності затвердженого керівником вищого навчального закладу робочого навчального плану, розробленого відповідно до вимог цього наказу.
6. Визнати такими, що втратили силу:
— Перелік навчальних дисциплін циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки фахівців, визначений додатком 1 до листа Міністерства освіти і науки України від 17 червня 2002 р. № 1/9-304, стосовно бакалаврів;
— Загальний навчальний час за програмою підготовки бакалавра та розподіл загального навчального часу за циклами підготовки, визначений у таблиці 5.3 Методики розроблення освітньо-професійної програми підготовки фахівця в складі Комплексу нормативних документів для розроблення складових системи галузевих стандартів вищої освіти, надісланого листом Міністерства освіти і науки України від 31 липня 2008 р. № 1/9-484;
— Межі коливань обсягу навчального часу за циклами підготовки, визначені в додатку до листа департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України від 19 лютого 2009 р. № 4.4-20/545.
7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра
Фінікова Т. В.
Міністр І. О. Вакарчук

Переглядів: 5210 | Додав: ukrhist | Рейтинг: 1.3/3 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн усього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024